Docent Patricia Snel - De vondeling van Veenhuizen

   

Vandaag, op 18 april, onthult Patricia Snel, bestsellerauteur en docent aan de Schrijversacademie, haar historische roman: 'De vondeling van Veenhuizen'. Een adembenemend en waargebeurd verhaal over twee weeskinderen (Karel en Lize) die proberen te ontsnappen uit de kinderkolonie in Veenhuizen. En hoewel haar roman nog maar vers van de pers is, wordt er nu al vol lof over gesproken. Zo meldt schrijfster Susan Smit dat Patricia "het hart en hoofd van lezers weet te raken", en deelt journalist Sandra Schuurhof  dat "het boek je vanaf de eerste pagina niet meer los laat." Oftewel, het is een échte pageturner. Maar hoe slaagt Patricia erin zo'n aangrijpend verhaal te schrijven? En, misschien nog wel interessanter: hoe heeft ze het verhaal van begin tot eind weten vorm te geven?


De reis naar een roman

Om de maand reist Patricia met veel plezier naar De Jufferen Lunsingh, een landhotel vlakbij Veenhuizen. Zo ook twee jaar geleden verbleef ze in het Drentse Groen, waar inspiratie haar plotseling overviel. "Tijdens een van mijn wandelingen luisterde ik naar een podwalk van Daan Schuurmans over Veenhuizen", vertelt Patricia. "Ik zag toen in een flits een verhaal voor me over weeskinderen. Gelijk wilde ik alles te weten komen over de Maatschappij van Weldadigheid. En zo geschied, zo gedaan, want binnen een uur reed ik naar Boekhandel Daan Nijman in Roden en kocht ik alles wat hierover ging."

Naast het lezen van talloze boeken over de Koloniën, dook Patricia ook in de archieven met hulp van historici. "Er zit ongelooflijk veel research in mijn boek", vertelt ze. "Ik heb van alles doorspit en ben achter allerlei feiten gekomen. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 16 Nederlanders een nazaat is van de koloniën? Bizar! Op een gegeven moment stuitte ik in het Gevangenismuseum op het boekje 'De wees van Amsterdam' van M.C. Rudolfs, oftewel Karel Muller. Na het lezen van zijn ontroerend relaas, wist ik direct wat me te doen stond: Karels waargebeurde verhaal vertellen en delen met de wereld."

Patricia als doorgeefluik

Eenmaal klaar met het onderzoeksproces, werd het tijd om de weeskinderen een stem te geven. Vanaf 1 juli 2023 tot en met januari 2024 sloot Patricia zichzelf op in het voormalige Spinhuis op Oud Bergveen in Veenhuizen. Hier had ze uitzicht op het Derde Gesticht waar Lize, de zus van Karel, in het verleden is ondergebracht. Patricia: "De wezen hebben me naar hun verhaal geleid. Ik fungeerde slechts als doorgeefluik en alles wat ik heb geschreven is gebaseerd op feiten. Personages hebben echt bestaan en er is niets aangedikt."

Of ze trots is op haar boek? Absoluut. Patricia: "De vondeling van Veenhuizen is een eerbetoon aan de zesentachtighonderd kinderen die 200 jaar geleden zijn ondergebracht in Veenhuizen en een eenzame dood zijn gestorven. Ik ben dankbaar dat ik hun verborgen verleden, hun ongehoorde verhalen heb mogen vertellen, en ik gun al deze kinderen het licht."

Benieuwd naar De vondeling van Veenhuizen? Bestel het boek hier! Wil je ook jouw eigen historische roman schrijven? Neem een kijkje bij de opleiding Romans en korte verhalen schrijven of Familieverhalen schrijven.
 
Tot een werkzaam leven opgeleid’:
De wezen van Veenhuizen (1824-1859)


Hier ziet ’t weesje zich, op ’t stil en vreedzaam land,
Gevormd en opgeleid tot een’ gewenschten stand.
Deelde eens zijn vroegen jeugd in ’s levens moeite en pijn,
Hier leert hij vlijtig, braaf, wijs en gelukkig zijn.
Deelde eens zijn vroegen jeugd in ’s levens moeite en pijn,
Hier leert hij vlijtig, braaf, wijs en gelukkig zijn.


Deel deze blog: